WeCareIT

Enkelt

access_timePublicerat 9 mars 2021

Enkelt.

Enkelt. Systemet ni använder ska vara enkelt. Det ska vara massvis med andra saker också, det ska vara säkert, det ska ha alla funktioner ni behöver men framförallt ska det vara enkelt.

Att systemen är säkra och har de grundläggande funktionerna som krävs är mer ett skall-krav än något man väljer system baserat på. De flesta systemen som kan göra t.ex. journalföring har även avvikelserapportering och riskbedömningar, om de inte har det så borde det inte ens vara ett alternativ eftersom det är grunden till hur man jobbar systematiskt med att förbättra kvaliteten och utföra sitt uppdrag på ett vårdboende.

Att systemen är säkra och har de grundläggande funktionerna som krävs är mer ett skall-krav än något man väljer system baserat på.

Därför borde inte fokuset ligga på det när ni utvärderar teknik. Det viktiga är att ni faktiskt använder systemet och hjälps av det, och för att det ska ske så måste det vara enkelt att använda.

Trots att enkelt låter, ja enkelt, så kan man se enkelhet ur tre olika perspektiv.

  1. Enkelt att förstå, helt enkelt att systemet är uppbyggt så att de anställda förstår vad de ska göra var.
  2. Enkelt att utföra sitt jobb med kvalitet, den här är mycket klurigare, det handlar om att systemet förenklar utförandet, det får inte efterfråga onödig information som gör att det tar längre tid än ni har eller att det är så stelt så det inte funkar för alla tillfällen utan istället låser in användaren. Systemet ska även göra det enkelt att utföra jobbet utifrån hur ni arbetar, oavsett funktion som är involverad. Det betyder att systemet ska vara anpassat utifrån era arbetsflöden.
  3. Enkelt genom att undvika behovet av flera system, att ha flera system skapar många försvårande moment, allt från att behöva komma ihåg vilka system man använder, vad man gör i vilket system och olika användarnamn och lösenord, men framförallt dubbelarbete och att systemen inte pratar med varandra så de hamnar ur synk och saker faller mellan stolarna, vilket leder till kvalitetsmissar.

Ett enkelt system som används och besparar er tid innebär bättre information, som leder till att er reflektion och systematiska förbättringsarbete blir bättre

Ett enkelt system som används och besparar er tid innebär bättre information, som leder till att er reflektion och systematiska förbättringsarbete blir bättre. Planering, dokumentation och uppföljning är inget man bara gör för att det är lagkrav, det är grunden för en bra vårdinsats. Det är också långt ifrån den enda processen som kan digitaliseras på ett vårdboende. Vi på WeCareIT tror på att titta på hela er verksamhet och hjälpa er med alla delar, inte bara dokumentation, utan även hjälpa er ha bättre APT möten, bemanna, reflektera, kommunicera och få hela verksamheten att flyta på.

Hör av er om ni vill höra mer om hur vi hjälper era branschkollegor få de enklaste arbetsrutinerna i branschen.

Maila oss på hej@wecareit.se, skriv i chatten här till höger eller ring Natalie på 076-39 433 56