Vi kan inte längre blunda för digitaliseringen. Ju snabbare vi inser att den är på vår sida, desto snabbare kommer den hjälpa oss i vårt dagliga arbete. Genom att utforska den digitala världen har vi möjlighet att ta vården till en ny nivå – Är ni redo att hoppa på tåget?
Vården är en traditionellt konservativ bransch, med all rätta, men även där börjar digitaliseringen ta över. Redan 2016 la Sveriges regering fram den nya visionen för hur digitalisering ska hjälpa vård och omsorg i sin e-hälsa 2025.
"År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitalisering och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd..."
– ”År 2025 ska Sverige vara bäst i världen på att använda digitalisering och e-hälsans möjligheter i syfte att underlätta för människor att uppnå en god och jämlik hälsa och välfärd samt utveckla och stärka egna resurser för ökad självständighet och delaktighet i samhällslivet. En ökad digitalisering ger ändamålsenliga verksamhetsstöd för att säkra en socialtjänst, hälso- och sjukvård och tandvård av god kvalitet. Som grund för arbetet behöver berörda aktörer skapa nödvändiga förutsättningar för verksamheterna att använda den digitala utvecklingens möjligheter i såväl det vardagliga som i det långsiktiga förbättrings- och utvecklingsarbetet”
Denna tydliga och klara vision är något WeCareIT tror på fullt ut! Det var egentligen därför vi startades, för att vi vill bidra till att höja kvaliteten i vården med hjälp av vår plattform. Det är också på grund av detta vi valt att jobba så verksamhetsnära och anställt många som tidigare arbetat på vårdboenden och därigenom har full förståelse för det dagliga arbetet. Hos oss känns inte digitaliseringen som något skrämmande, snarare tvärtom.
Och ser vi till Sverige i stort så är vi på god väg att komma upp till samma skyhöga nivå som våra nordiska grannar när det kommer till den digitala vården. Mängden verktyg för branschen har fullkomligt exploderat på senare år och idag kan vi göra allt från att videochatta med läkare, se recept, chatta med psykologer, få hjälp med att sköta kroniska sjukdomar och överkomma språkbarriärer – allt digitalt. Denna enorma utveckling har gjort vården mer lättillgänglig än någonsin och därför är det viktigt att företag som WeCareIT inte bara ser tekniken som en snabb lösning, utan snarare som ett ändamålsanpassat verktyg. Genom att ha en kontinuerlig dialog om hur allt fungerar och låta plattformar utvecklas tillsammans med vårdaktörerna kan vi se till att göra mer än bara skapa ny teknik, vi kan nyttja den nya tekniken till att höja vårdkvaliteten.
Detta låter fantastiskt eller hur? Vi vet att vårt system funkar, men lika viktigt som det är att ha bra system som underlättar vardagen, lika viktigt är det att komma ihåg den mänskliga faktorn. En verksamhet kan omöjligt förlita sig helt och hållet på ett system, hur bra utformat det än är. Varje enskild verksamhet måste också stötta upp processer och rutiner med policys, regler och förhållningssätt.
Ett exempel på detta är att vi på WeCareIT kan bygga det bästa dokumentationssystemet som finns, men vi kan inte säkerhetsställa att de anställda dokumenterar när något skett. Vi kan ha ett jättebra planeringsverktyg, men om det inte finns riktlinjer för vad ni ska lägga in i er planering så kan verktyget fortfarande fallera. Detsamma gäller såklart den stora frågan om säkerhet. Där måste varje enskild verksamhet etablera tydliga policys som personalen inte bara utbildas i, men även ser en kontinuerlig uppföljning på. System som WeCareIT är ett hjälpmedel och stöttepelare, inte en genväg.
Vi byggde WeCareIT för att vi är övertygade om att digitaliseringen är här för att stanna och att vårt system kan förenkla livet för de som arbetar på ett vårdboende genom att förkorta dokumentationstider och skapa utrymme för det som verkligen är viktigt – vården. Vi vet att den som blundar för utvecklingen kommer att förlora mer i det långa loppet än de som faktiskt ser nyttan och hur dagens system kan bidra positivt till verksamheter. Men hur mycket vi än tror på den digital revolutionen vet vi också att digitala verktyg missbrukas. Så, för att säkerhetsställa att ny teknik inte missbrukas utan enbart används för att höja vårdkvalitén vill vi lämna er med tre rekommendationer
- Förstärk den kultur du vill ha istället för att skapa restriktioner. Positiv förstärkning tas alltid emot bättre än negativ kritik
- Skapa tydliga policys och riktlinjer som ofta diskuteras och följs upp internt så att de anställda får en genuin förståelse för vad som är viktigt
- Samtala ofta om de gränsområden som kan vara svårtolkade, detta kommer underlätta förståelsen för dina anställda.
Vi ser fram emot framtiden och att tillsammans med våra kunder och användare säkerhetsställa att WeCareIT utvecklas för att bidra till ett mer jämlikt samhälle där tekniken kan lyfta vardagen och arbetslivet för de med funktionsvariation. Är ni med oss?